Miracolul dintr-o bobita neagra de Afin

Frunzele si fructele de afin se recolteaza pentru a fi folosite atit pentru tratamente cit si in alimentatie. 
Un castronel cu afine este echivalentul a 3-4 pastile de polivitamine. Substantele active din afine elimina radicalii liberi de oxigen care de obicei imbatrinesc celulele si produc cancer, elibereaza si virusurile si bacteriile fiind imunomodulator. Fructul proaspat de afin, dar mai ales cel uscat, ajuta la regenerarea vaselor de singe, la normalizarea glicemiei si la regenerarea retinei.

Inceputul de septembrie face ca ultimele fructe coapte de afin sa fie culese de pe platourile muntoase unde acesta creste. Cei care cunosc locurile pline de afin ii string fructele ca margelele negre, sidefate pentru iarna. Si nu o fac degeaba: un castronel cu afine este echivalentul a 3-4 pastile de polivitamine.

Toata luna august afinul, Vaccinium myrtillus, a strins in bacele negre toata puterea soarelui montan, a aerului inaltimilor si a linistii padurii de brazi. Nici astazi nu se stiu exact toate elementele pe care le contine. Cit despre actiunile terapeutice ale acestuia se pot scrie foarte multe din cauza faptului ca are efecte neobisnuite asupra diverselor afectiuni.

Frunzele si fructele de afin se culeg la maturitate

Afinul este un arbust cu o inaltime de circa 50 cm inaltime si formeaza deseori mici padurici. Ramurile verzi cu muchii ascutite indesesc cringurile. Infloreste din mai si pina la jumatatea lui iunie si toata vara fructele se coc la soarele montan. De la afin se utilizeaza atit frunzele care se string in timpul verii cit si fructele la maturitate. Frunzele se usuca la umbra insa fructele pot fi preparate in multe feluri pentru a fi pastrate pentru iarna. Daca se usuca atunci temperatura la care se face uscarea este de 60-70 grade Celsius. Daca se prepara sub forma de gemuri, dulceturi sau peltele atunci ele vor trece printr-un tratament termic. Insa acestea pot fi pastrate la rece folosind mierea de albine, zaharul sau alcoolul.

Ce conțin frunzele si fructele

Frunzele recoltate in timpul verii contin taninuri si derivati flavonici. Acestea au proprietati antibiotice fiind antiseptice si astringente.

Fructele de afin contin taninuri, substante colorante (antociani, un complex enzimatic si complexul B), vitamine: E, F, PP si provitamina A, precum si alte substante dintre care unele neizolate inca. Proprietatile fructelor sint multiple: antisclerotic, antiabetic, protejeaza peretii vasculari, antibiotic si nu in ultimul rind imbunatatesc vederea datorita substantelor colorante care sint formate din antociani, un complex enzimatic si complexul B.

Aceste substante colorante se prind de nervul optic si de zonele cerebrale responsabile de simtul vazului, le tonifica, le intineresc, elimina radicalii liberi de oxigen care de obicei imbatrinesc celulele si produc cancer, elibereaza si virusurile si bacteriile fiind imunomodulator.

Ce tratam cu ajutorul afinelor

Fructul proaspăt de afin, dar mai ales cel uscat, ajuta la regenerarea vaselor de sânge, la normalizarea glicemiei si la regenerarea retinei. De asemenea creste sensibilitatea fotoreceptorilor de la nivelul ochiului, neutralizează infecțiile din intestin, dilata usor vasele coronare si protejeaza organismul
contra radioactivității. Este recomandat in diaree, diabet, constipatie, dizenterie, tulburari circulatorii, sechele de infarct, insuficienta biliara. Mirtilina, o substanta continuta de fructe si frunze, scade glicemia.

* In diaree cronica se consuma fructele bine coapte in cantitati mari sau se pot minca sub forma de jeleuri sau dulceața.

* Decoctul de bace realizat din 2 linguri fructe uscate la 250 ml apa clocotita, fiert cinci minute este un alt remediu contra diareei. Se beau cite 2-6 cesti pe zi.

* In scorbut si diaree se poate folosi tinctura de afine. 100 g de fructe proaspete se lasa la macerat in un litru de alcool natural (rachiu de fructe sau vin) timp de 15 zile. Se beau 25 ml pe zi timp de 15 zile.

* Pentru a scade zaharul din singe, pentru tratamentul adjuvant al gutei sau in reumatisme si infectii urinare se poate bea infuzie din frunze de afin. Acesta se prepara din 2 lingurite la 500 ml apa clocotita cu un timp de infuzare de cinci minute. Se strecoara si se bea caldut, intreaga cantitate fractionata in trei reprize intr-o zi si cu inghitituri mici.

In uzul extern afinul ajuta in rezolvarea faringitelor, stomatitelor, aftelor, micozelor.

* Dintr-o mina de fructe de afine si un litru de apa se prepara un decoct care se lasa sa scada la jumatate din cantitate, pe foc mic. Se strecoara si se clateste gura in cazul aftelor, stomatitelor, faringitelor, in spalaturi ale eczemelor, comprese in cazul hemoroizilor sau spalaturi in dizenterii.

* Tot pentru afectiunile gurii se pot mesteca bacele proaspete fara a fi inghitite.

In citeva experimente recente s-a observat ca sucul de afine sterilizeaza culturile cu bacilul care provoaca febra tifoida in 24 de ore. Desi nu se cunosc toate bolile in care poate fi recomandat afinul, nu ezitati sa mincati afine pentru a fi pregatiti pentru perioada racelilor si gripelor.

ATENȚIE: Nu recoltați fructele speciei Vaccinium uliginosum care se deosebeste de Vaccinium myrtillus prin faptul ca are sucul bacelor albicios. Afinele bune au sucul negru-violaceu.