Dieta Naturista



"Alimentele voastre sa fie medicamentele voastre si medicamentele voastre sa fie alimentele voastre." Hipocrate 


Civilizația, cu tehnicizarea vieții, a făcut incontestabile serviciile vieții, la care azi cu greu am putea renunța.
In cele ce urmează vom enumera trăsăturile dominante, definitorii, ale alimentației in contextul societății civilizate de astăzi:

1. Substituirea hranei crude, naturale, cu hrana prelucrata termic;
2. Substituirea terciuirilor de cereale cu pâinea făcuta din faina alba;
3. Substituirea alimentelor solide cu cele moi;
4. Deficitul de vitamine si auxoni (substanțe active cu rol in regenerarea celulara);
5. Deficitul de saruri minerale si oligoelemente;
6. Deficitul in pigmenti vegetali verzi - clorofila;
7. Deficitul de fibre vegetale(celuloza), cu rol in dinamica intestinala si in formarea bolului fecal;
8. Excesul de grasimi si proteine animale;
9. Excesul de sare (clorura de sodiu) de bucatarie; de condimente si conservante chimice;
10. Consumul de dulciuri rafinate (ciocolata, bomboane, produse de patiserie, etc.).
11. A nu se manca nimic intre mese.
12. A se manca incet, bine mestecat.
13. Micul dejun sa fie consistent, pranzul moderat, cina devreme - ora 18, cu 4-5 ore înainte de culcare.
14. A nu se servi multe feluri de mâncare la o masa .
15. Exerciții fizice in mod regulat.

Fara a intra in detaliile punctelor enumerate, recuperarea si conservarea sanatatii presupune reevaluarea modului de alimentatie si corectarea erorilor alimentare.
Cura de sucuri si crudități:

Sucurile se obtin prin centrifugarea legumelor si fructelor de buna calitate, bine spalate si curatate.
Prin expresiile "crud" si "cruditati" se intelege faptul ca vegetalele nu sunt prelucrate termic prin fierbere, coacere sau prajire.
O cura consta in administrarea exclusiva, o perioada care dureaza de la cateva zile la o luna, doua luni, de sucuri de fructe si zarzavaturi.
Se administreaza alternativ - o zi suc de fructe, o zi suc de zarzavaturi - cate 250 ml de suc la fiecare 2 1/2 h. Intre orele de administrare a sucurilor, se poate consuma apa sau ceai.
Dupa perioada curei exclusiv de sucuri, urmeaza o perioada de tranzitie de cateva zile (5-10 zile), in care se introduc treptat frunze si zarzavaturi, neprelucrate termic, sub forma de salate, reducand, in acelasi timp, treptat, cantitatea de sucuri.
Se va continua cura de cruditati, in functie de afectiune, 1-12 luni.
Pentru a evita tulburarile digestive, este necesar a se respecta cateva reguli elementare, valabile si pentru dieta celor sanatosi:

1. A se institui un orar regular al meselor;
2. A se evita consumul de apa in timpul mesei sau imediat dupa masa; in acest sens se recomanda ca înainte cu 30-60 de minute de a servi masa sa se bea apa sau alta băutura nefermentata;
3. Dimineața, înainte cu 30-60 de minute de a servi masa, se recomanda sa se bea apa calduta sau ceai caldut;
4. A nu se consuma la o masa cantitate mare de alimente si nici prea multe feluri;
5. A se evita consumarea fructelor si zarzavaturilor la aceeasi masa;
6. A nu se manca nimic intre mese;
7. A se mesteca incet si foarte bine;
8. A nu se consuma bauturi fierbinti sau prea reci.

Cura cu fructe:

Aceasta cura aduce cu sine avantajele deosebite conferite de aceste alimente usor digerabile si asimilabile, avand un remarcabilo efect dezintoxicant si depurativ.
Cura consta, una sau cateva zile, dintr-o dieta numai de fructe (2-4kg) repartizate in cateva mese pe zi (4-5).
Cantitativ, masa de fructe pentru o zi se reduce la 1-2kg, in anumite afectiuni: boli cardiace, cronice, hipertensiune arteriala, obezitate, guta.
Aceasta cura se recomanda in majoritatea afectiunilor, cel mai util fiind a o intercala in cadrul regimurilor curative practicate pentru cazul respectiv.
Cura cu mere:

Se practica 2 sau 3 zile, folosind o dieta exclusiv de mere crude, razuite.
Cantitativ, se utilizeaza doua sau mai multe kilograme pentru adulti si 1kg pentru copil, repartizate in 5-7 mese pe zi.
Pentru copiii pana la 2-3 ani, merele se curata de coaja.
Eliminandu-se din dieta in timpul curei alimentele ce contin albumine, se combate procesul de putrefactie intestinala, favorizandu-se eliminarea germenilor patogeni si toxinele acestora.
Prin continutul bogat in vitamine si acizi naturali, merele eexercita un efect antidiareic, antiputrid, antifermentativ, facilitand dezvoltarea florei intestinale normale, prevenind in acelasi timp formarea calculilor din acid uric.
Infuzia din coaja de mar este un bun depurativ si diuretic.
Sucul de mar, proaspat extras, se recomanda in stari febrile.

Cura de struguri:

Se utilizează ca si cura de mere pe perioade scurte (2-3 zile), sau in bolile maligne sub forma unei cure de 15-30 de zile.
Se consuma numai pulpa boabei de struguri, fara seminte si coaja, sau numai sucul proaspat extras.
Se incepe cura cu 1kg crescandu-se treptat la 2-3 kg pe zi.
Bogat in glucide (zahar) naturale, saruri minerale, vitamine, auxoni, strugurele faciliteaza metabolismul organismului, echilibreaza balanta vitaminica si favorizeaza eliminarea acidului uric din organism, exercita un efect decongestionant.
Ca si cura de mere, cura de struguri se recomanda in majoritatea bolilor, intercalandu-se in regimul curativ caracteristic bolii respective.

Cura de pere:

Se practica in mod asemănător curei de mere.
Se recomanda in mod deosebit in : ateroscleroza, hipertensiune arteriala, boli cardiace, nefrita cronica, edeme, oligurie.

Cura de banane:

Se practica câteva zile, administrându-se trei-patru banane de 4-5 ori pe zi.
Exercita un efect stimulant al digestiei, in mod deosebit la sugari.
Fruct bogat in vitamine si saruri minerale, se recomanda in anemie, scrofuloza, TBC, guta, boli hepatice, litiaza biliara si renala, boli ale sistemului nervos etc.

Cura cu suc de lămâie:

Sucul de lămâie, prin bogatia in vitamina C, saruri minerale, exercita un efect depurativ, neutralizant al aciditatii sangelui, tonifiant al peretelui capilar.
Se consuma in prima zi sucul de la o lamaie.
Se creste doza zilnic cu cate o lamaie, pana se ajunge la sapte lamai pe zi.
Din ziua a opta, se scade doza cu cate o lamaie pe zi, pana se ajunge la o lămâie pe zi.
Se practica, deci, 14 zile, iar dupa o pauza de 2 saptamani se poate relua.
Cura este foarte eficienta in litiaza renala, guta, obezitate, angina, migrena, varice, sciatica, boli hepatice, boli respiratorii etc.