Ce Sunt Antioxidanții și Cum ne Protejează Sănătatea


Antioxidanții, frecvent menționați în tratamentul naturist al multor boli, încetinesc procesul de îmbătrânire, ajută la creșterea rezistenței organismului în fața infecțiilor, prevenind apariția cancerului sau bolilor de inimă. Ce sunt antioxidanții? Antioxidanții pot fi definiți ca un complex de elemente nutritive (vitamine și minerale) și enzime specifice, cu rol de reducere a afectelor toxice produse de radicalii liberi.

Mai exact, rolul antioxidanților constă în neutralizarea moleculelor de oxigen instabile, ajutând astfel organismul să nu își distrugă propriile celule. Antioxidant si Radical Liber Ce sunt radicalii liberi? Radicalii liberi reprezintă atomii sau grupurile de atomi care pot afecta sistemul imunitar, atunci când nu sunt ținuți sub control de antioxidanți. 


Drept urmare, aceștia pot duce la încurajarea apariției bolilor de inimă, mentale, pulmonare, degenerative, îmbătrânirea prematură a organismului și cancerului. De unde provin radicalii liberi? Pot fi evitați? Evitarea completă a acțiunii radicalilor liberi este imposibilă. Ei provin din surse interne ale organismului, drept urmare a proceselor respiratorii, inflamatorii și de metabolism, cât și din surse externe, datorită factorilor de mediu – lumina solară, poluare, radiații, stres, alcool, fumat. 

Cum funcționează antioxidanții? 

Pentru a înțelege cât mai bine acțiunea antioxidanților, vom lua ca exemplu o felie de măr. Lăsată în aer liber, aceasta va prinde, după un scurt timp, o nuanță maronie. Acesta este rezultatul procesului natural de oxidare, în care radicalii liberi au efect dăunător asupra celulelor. De această dată, vom lua o nouă felie de măr, pe care vom aplica imediat suc proaspăt de lămâie. Lăsată în aer liber, aceasta nu va mai fi afectată de acea nuanță maronie, așa cum s-a întâmplat în primul caz. Motivul? Acțiunea antioxidanților prezenți în sucul de lămâie. 

Care sunt cei mai importanți antioxidanți? 

Pe măsură ce îmbătrânim, celulele se deteriorează prin oxidare, iar sistemul nostru de luptă împotriva radicalilor liberi este vulnerabil. Drept urmare, recomandarea medicilor este alimentația corespunzătoare, bogată în faimoșii antioxidanți. Cei mai importanți antioxidanți sunt reprezentați de 4 enzime, respectiv, superoxid dismutaza (SOD), glutation peroxidază, catalază și metionină. 

Organismul poate produce singur aceste 4 enzime. Antioxidanti – Actiune Cu toate acestea, există vitamine și nutrienți prezente în anumite plante, cărora le revin rolul de antioxidant extrem de puternic, precum: Vitamina A, care poate fi găsită în morcovi, spanac, verdeață Betacarotenul și alte carotenoide, care sunt prezente în spanac, roșii, cartofi dulci, morcovi, pepene galben, porumb, mango, dovleac, piersici, sfeclă Flavonoizii și vitamina C, prezente în roșii, ardei gras, căpșuni, conopidă, fructe de pădure, citrice, broccoli Vitamina E, prezentă în legumele de culoare verde, germeni de grâu, ouă, ficat, semințe de floarea-soarelui, nuci Zincul, care poate fi regăsit în carnea roșie, carnea de pasăre, fructele de mare, cerealele integrale și fasole Seleniul, prezent în carnea de vită, carnea de pui, pește (ton), mazăre, cereale, țelină, usturoi Ceaiul cerde, medicament miraculos pentru menținerea sănătății Efectul antioxidant al ceaiului verde este atribuit prezenței policatehinelor. 

Dintre toate flavonoidele, catehinele sunt considerate drept cele mai puternice antioxidante. Cea mai importantă componentă a fracțiunii polifenolice a ceaiului verde este epigallocatechina gallata (EGCG), declarată de către mulți cercetători ca fiind extrem de importantă pentru rolul său antioxidativ, care ajută la prevenirea cancerului. Pe lângă proprietățile antioxidative, ceaiul verde reprezintă, în același timp, un protector al cordului, neuroprotectiv și antimicrobian. Pentru a absorbi cât mai bine antioxidanții și alți compuși cu proprietăți vindecătoare ai ceaiului verde, se vor bea maximum 2 căni pe zi, până la orele 17 – 18.