Mancatul cu mana

Ințelepciunea vedica din spatele acestui obicei

Consumul alimentelor cu mâna hrănește, trupul, mintea și spiritul
Consumul de alimente cu mâinile, în societatea occidentală de astăzi, poate fi, uneori, perceput ca fiind neigienic, nemanierat și primitiv. Cu toate acestea în cultura indiană există un vechi proverb care spune că, "mâncatul cu mâinile hrănește nu numai trupul, ci, de asemenea, mintea și spiritul".
 

Cu câțiva ani în urmă, un participant al seriei Big Brother din Anglia s-a plans de un participant din India care își folosea mainile in timp ce prepara hrana și de faptul că mânca cu mâna și nu cu tacâmuri. Deși practica mâncatului cu mâna este foarte vechi în cultura indiană, în multe gospodării din India în zilele noastre, practica de a mânca alimente cu mâinile a fost înlocuită cu utilizarea de tacâmuri.

V-ați gândit vreodată de ce generațiile anterioare din India au mâncat cu mâinile? Există un motiv pentru acest lucru. Practica de a mânca cu mâinile își are originea în învățăturile ayurvedice. Oamenii știau din invățăturile vedice puterea care există în mână.
Tradiția antică, nativă, de a consuma alimente cu mâinile este derivată din practica mudra, care este răspândită în multe aspecte în hinduism. Mudrele sunt utilizate în timpul meditației și sunt de asemenea folosite în multe forme clasice de dans.

În cultura hindusă mâinile sunt considerate organul cel mai prețios de acțiune. Acest lucru este legat de rugăciunea vedică "Karagre vasate Laksmih karamule Sarasvati Karamadhye tu Govindah prabhate karadarsanam" (Pe vârful degetelor este Zeita Lakshmi, la baza degetelor este Zeita Saraswati, în mijlocul degetele este Domnul Govinda), pe care o recita în timp ce se uită la palmele lor. Astfel, acestă rugăciune sugerează că toate divinitatea se află în efort uman. Hindușii cred că mâinile și picioarele noastre sunt conductele celor cinci elemente. Textele ayurvedice învață că fiecare deget este o extensie a unuia dintre cele cinci elemente. Astfel degetul mare este spațiul, arătătorul - aerul, degetul mijlociu - focul, inelarul - apa și degetul mic este pământ.

Fiecare deget ajută la transformarea produselor alimentare, înainte de a trece la digestia internă. Colectarea degetelor, deoarece acestea ating mâncarea, stimulează cele cinci elemente și invită Agni (focul digestiv) să aducă sucurile digestive. Persoana devine mai conștientă de gusturi, texturi și mirosul alimentelelor pe care le consumă, care toate se adaugă la plăcerea de a mânca.

Bătrânii din familiile hinduse folosesc cu greu ustensilele pentru a măsura diferitele tipuri de Masala(condiment specific Indian) și preferă să-și folosească mâinile pentru a măsura diferitele cantități de mirodenii. Ei cred că fiecare mână este adaptată pentru a oferi o cantitate adecvată de mirodenie/condiment pentru propriul corp. Se pare că există șase moduri prin care mâinile pot cântări și “știu” ce trebuie să facă pentru a obține o măsură potrivită a unui anumit tip de produse alimentare, de la alimente solide la semințe și făină.

Prin urmare, data viitoare când gătiți încercați să puneți sarea cu mâna, s-ar putea să fiți surprinși și să constatați că ați știut să puneți exact cantitatea necesară.