Ceasul biologic chinezesc este cunoscut si sub numele de ceas energetic al organismului. El arata incarcatura energetica din organism. Pe o perioada de 24 de ore, energia se misca intr-un interval de doua ore, in interiorul organelor corpului. Daca anumite organe nu functioneaza optim, simptomele incep sa apara.
Corpul uman este de fapt un sistem energetic, numit in medicina chinezeasca si sistem meridian. Sistemul arata deplasarea energiei in interiorul corpului, asemanator sangelui care strabate vasele. Acest sistem vizeaza intregul organism.
Sistemul meridian este divizat in 12 meridiane si fiecareia din ele ii este repartizat un organ precum stomacul, splina, intestinul subtire, intestinul gros, plamani, zona cardiaca, duodenul, ficatul si vezica. Aceste meridiane mai sunt numite si Meridianele Principale si sunt divizate in Yin si Yang. Meridianele Yin sunt: plamanii, splina, rinichii, ficatul si inima.
Aceste organe depoziteaza si proceseaza energia.
Meridianele de tip Yang sunt: stomacul, vezica, colonul, intestinul subtire, vezica biliara, duodenul si colonul. Aceste organe schimba si excreta substante.
Aceste meridiane functioneaza timp de 24 de ore si sunt divizate in intervale de 24 de ore. Fiecare meridian ajunge in varful de sus atunci cand celalalt il atinge pe cel din partea de jos.
Prima intrebare pe care v-o adreseaza un medic din China este „in ce perioada a zilei va simtiti rau?” stiind acest lucru, va sti si unde se afla problema, si unde era punctul energetic in acel moment.
Va puteti ajuta propriul organism luand notite in legatura cu ceasul biologic si cand se manifesta simptomele in perioada zilei. De asemenea, notati si cand va simtiti cu cea mai mare energie insa fiti atenti si la ce ora, in timpul noptii, va treziti, de obicei deoarece acest lucru poate indica faptul ca un anumit organ nu functioneaza cum trebuie.
Perioada functionarii maxime
1 – 3 – ficatul (detoxifiere, muschi si ochi)
3 – 5 – plamani (piele)
5 – 7 – colon (assimilare, eliminare, piele)
7 – 9 - stomac (limfa, digestie)
9 – 11 – splina, pancreas (limfa, digestie)
11 – 13 – inima (artere, circulatia sanguina)
13 – 15 – intestinul subtire (digestie, asimilare, artere)
15 – 17 – vezica (oase, dinti, eliminare, curatare)
17 – 19 – rinichi (oase, dinti, urechi, filtrare, eliminare)
19 – 21 – invelisul cardiac (comprimarea vaselor sanguine)
21 – 23 – duodenul (termoregularizarea)
23 – 01 – vezica biliara (digestie, muschi, ochi)
Perioada functionarii minimale sau odihna
1 – 3 – intestinul subtire (digestie, asimilarea arterelor)
3 - 5 – vezica (oase, dinti, curatare, eliminare)
5 – 7 – rinichi (oase, dinti, urechi, filtrare, eliminare )
7 – 9 – invelisul cardiac (comprimarea vaselor sanguine)
9 – 11 – duoden (termoregularizare)
11 – 13 – vezica biliara (digestie, muschi, ochi)
13 – 15 – ficat (detoxifiere, muschi si ochi)
15 – 17 – plamani (piele)
17 – 19 – colon (asimilare, eliminare, piele)
19 – 21 – stomac (limfa, mancare si digestie)
21 – 23 – splina, pancreas (limfa, digestie)
23 – 01 – inima (circulatia arteriala )
Am mentionat anterior faptul ca atunci cand un organ meridian are cel mai puternic nivel energetic, organul opus are cel mai scazut nivel energetic.
De exemplu, ficatul are cea mai mare energie intre orele 1 si 3 dimineata si in acelasi timp, organul opus- intestinul subtire, are cel mai scazut nivel energetic. De aceea, atunci cand mancam tarziu seara si mergem imediat la culcare, intestinul subtire nu poate absorbi cantitatea alimentara asa ca, trebuie sa evitati sa faceti anumite activitati atunci cand organele se afla intr-un nivel energetic redus.
In momentul in care organele au energia crescuta, si functionarea este sporita. In momentul in care suntem bolnavi, daca organele sunt active si functiile lor sunt mai puternice. In caz contrar, simptomele ne determina sa reducem energia in exces.
Daca organele nu functioneaza asa cum trebuie, au nevoie sa fie „reparate”. Medicina naturista are numeroase remedii care va pot intari nivelul energetic si aici putem include homeopatia, acupunctura si multe altele.