Chimenul Negru



Chimenul Negru, Una Dintre Cele Mai Apreciate Semințe Medicinale

Chimenul negru (Nigella sativa) sau negrilica este o plantă care aduce numeroase beneficii organismului uman, reprezentând încă din cele mai vechi timpuri una dintre cele mai eficiente seminţe medicinale. Indiferent de forma sub care este consumat (capsule, ceai, ulei, condiment în mâncăruri), chimenul negru aduce beneficii sănătăţii pe foarte multe planuri, planta fiind utilizată la scară largă pentru reducerea tensiunii arteriale, purificarea şi tonifierea ficatului, reducerea retenţiei de apă, susţinerea digestiei sănătoase, tratarea bolilor de piele şi nu numai. Proprietăţi vindecătoare Astmul, bronşitele sau reumatismul sunt afecţiuni inflamatorii care pot fi tratate cu lejeritate cu ajutorul seminţelor de negrilică. În compoziţia seminţelor de chimen negru au fost descoperite glucide, lipide, proteine, ulei volatil, tanin, flavonoide, saponine, steroizi, şi nu în ultimul rând, negelonă – o substanţă care ajută semnificativ la tratarea afecţiunilor inflamatorii. Aceeaşi substanţă are rolul de a stimula producţia lactată în cazul mamelor care alăptează, de a distruge paraziţii intestinali, studiile demonstrându-i, în acelaşi timp, proprietăţile vasodilatatoare cerebrale şi antitumorale.

Întrucât seminţele de negrilică conțin elemente esenţiale pentru organism, printre care Omega 3 şi Omega 6, acizi graşi esențiali, ele pot fi folosite la tratarea infecţiilor, alergiilor şi bolilor cronice. Studiile au arată că aceste substanţe previn formarea tumorilor, împiedicând, de asemenea, formarea litiazelor. Benefice în tratarea obezităţii Este bine cunoscut faptul că obezitatea este asociată cu creşterea bolilor cardiovasculare, a cancerului, a rezistenţei la insulină şi a disfuncţiei imune. Chimenul negru are proprietăţi cardio-protectoare, anticancer, antidiabetice, antioxidante şi imunodilatatoare. Planta are efect antispastic, ceea ce înseamnă că susţine digestia, ajutând la eliberarea gazelor din stomac şi intestine. Pot ajuta la tratarea cancerului

Cercetătorii americani de la Kimmel Cancer Center, Jefferson, SUA, au demonstrat că prin folosirea seminţelor de negrilică se pot distruge 80% din celulele pancreatice canceroase. Prin urmare, s-a demonstrat ştiinţific că uleiul de negrilică are proprietăţi antitumorale, datorită proprietăţii sale de a stimula formarea de interferoni, fiind folosit cu succes în tratarea cancerului pancreatic, cancerului de colon şi al cancerului de sân. Potrivit unui studiu medical de cercetare în Egipt, având ca subiect utilizarea seminţelor de negrilică în tratarea cancerului de colon la cobai, s-a reuşit reducerea mărimii tumorilor din colon şi a metastazelor din plămâni.

Chimenul Negru Purifica Ficatul Tratează astmul şi alte afecţiuni alergice Având o puternică acţiune antihistaminică şi bronhodilatatoare, seminţele de chimen negru previn accesele de astm, bronşită, emfizem, răceli şi gripă. S-a demonstrat că unele componente ale uleiului esenţial determină reducerea congestiei bronhiolelor, având un efect expectorant moderat. Distruge paraziţii intestinali Uleiul esenţial de chimen negru este antimicrobian, fiind considerat unul dintre cele mai puternice leacuri împotriva viermilor intestinali. Pentru obţinerea rezultatelor satisfăcătoare în acest sens, este recomandat următorul remediu: într-un litru de zeamă de varză se pun la macerat 3 linguri cu pulbere de seminţe, timp de 12 ore; după această perioadă, se strecoară lichidul şi se beau 2 pahare la micul dejun, iar restul pe parcursul unei zile, înainte de prânz şi de cină.

Întăreşte sistemul imunitar Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că negrilica contribuie la refacerea imunităţii compromise, menţinând de asemenea sistemul imunitar al persoanelor sănătoase. Prin urmare, planta măreşte rezistenţa la boli, având efect imunostimulator şi imunomodulator. Vindecă bolile de stomac Bolile de stomac pot fi vindecate cu ajutorul seminţelor de negrilică şi a vinului de negrilică obţinut din seminţe. Vinul de negrilică mai este recomandat şi în astm, ameţeli, stimularea poftei de mâncare, dar şi pacienţilor care suferă de afecţiuni cardiace. Pentru obţinerea preparatului (are capacități afrodisiace), se fierb 2 linguriţe cu pudră de seminţe într-un litru de vin de casă. Se lasă la infuzat timp de 10 minute, după care se strecoară şi se bea câte un păhărel înainte de masele principale. După administrarea preparatului, este interzis şofatul. Contraindicaţii Seminţele de chimen negru sunt contraindicate copiilor şi femeilor însărcinate. Pentru că în doze mai mari (100-25 bucăţi pe zi) acestea pot fi toxice pentru organism, ele vor fi administrate doar la sfatul specialistului.