Păpădia (Taraxacum officinalis)

Beneficii și proprietăți

Păpădia este o planta extrem de benefica care efectiv detoxifica ficatul, tratează alergiile, are proprietăți diuretice, scade colesterolul, stimulează secreția bilei si este extrem de folositoare pentru femeile însărcinate si femeile care au menopauza.
Timpul optim pentru a culege păpădia este începutul lunii aprilie si trebuie sa o găsești in locuri in care nu sunt foarte poluate, departe de orașe si departe de străzi.
Toate parțile plantei au proprietăți medicinale asa ca cel mai bine ar trebuie sa o tai de la rădăcina cu un cuțit. Frunzele ei sunt bune pentru salata si poți sa le combini cu oua sau cartofi, aceasta salata este bogata in vitamine asa cum sunt roșiile si spanacul.
In plus are mai mult caroten decât morcovii si este plina de diferite minerale si vitamine.
Tulpina păpădiei purifica sângele, rezolva problemele stomacului, reglează metabolismul si stimulează funcționarea vezicii biliare.
Este de asemenea recomandata de medicina tradițională ca un puternic remediu împotriva diabetului si laptele din tulpina care se presupune a fi nociv este foarte vindecător si este folosit pentru îndepărtarea negilor.
Floarea ei este folosita in prepararea siropului de păpădie cunoscut ca miere, ce purifica sangele, il intareste, îmbunătățește digestia si vindeca tusea.

Iata cum poti prepara siropul de păpădie:
Trebuie sa culegi 400 de flori de păpădie galbena si toarnă 3 litri de apa rece peste ele. Apoi adaugă 4 lamai si 4 portocale tăiate in felii si lasa compoziÈ›ia sa stea 24 de ore.  Apoi strecoară compoziÈ›ia prin tifon si apoi pune lichidul intr-o oala. Adauga 2 cani de zahar si fierbe aproape 1 ora si jumatate invartind mereu.  In momentul fierberii cand s-a ingrosat destul, redu caldura si pune siropul fierbinte in borcane sterilizate. Acest sirop este excelent in tratarea racelilor, bronsitelor si poate fi dat copiilor.

Ceaiul de păpădie:
Culege plante de păpădie si usucă-le la aer, frunzele uscate sunt folosite in prepararea ceaiului de păpădie. Bea-l întotdeauna proaspăt si poti sa-l îndulcești cu putina miere si învârte cu o lingura cu o lingura de plastic sau lemn, niciodată de metal.

 Rădăcina de păpădie tratează cancerul
Proprietățile medicinale puternice ale păpădiei sunt cunoscute si apreciate de secole. In plus cercetările È™tiinÈ›ifice cele mai noi au arătat ca rădăcina păpădiei poate trata cancerul.  Prin urmare pentru a prepara rădăcina acestei plante si a o pastra pentru utilizări viitoare trebuie sa o cureÈ›i, sa o tai in parti mici egale si sa o usuci la aer curat. Poti pune rădăcina pe o suprafață neteda la loc uscat si rece in care sa fie aer. Las-o la uscat timp 13-14 zile. Apoi pastreaz-o în borcan într-un loc uscat si la întuneric.
Rădăcina păpădiei curata rinichii, vezica biliara, ficatul si limfa. Prin urmare este folosita pentru numeroase boli ca: artrita, constipația, reumatismul, hepatitele, acneea.

 ReÈ›eta de ceai din rădăcină de păpădie:
Pune 60 de grame de amestec proaspăt si 30 de grame de păpădie uscata si adaugă acestei compoziÈ›ii 70 grame de apa cu putina sare.  Când fierbe lichidul acoperă oala si las-o 20 de minute apoi strecoară si consuma 3 căni de ceai in fiecare zi.

 ReÈ›eta de ceai din frunze de păpădie:
Usucă câteva frunze de păpădie apoi mărunțește-le si pune-le într-un borcan pentru utilizam viitoare. In fiecare zi adaugă o jumătate de lingura într-un pahar cu apa si bea cu regularitate.