Musetelul (Matricaria chamomilla)



Mușețelul este o planta medicinala, care se dezvolta atât pe ogoare, câmpii, cat si pe soluri argiloase, livezi si marginea drumului. Inflorescențele acestei plante sunt foarte des utilizate in tratamentele naturiste. Acestea au o culoare galben-portocalie si se culeg din luna mai pana in august, la final. Denumirile populare ale mușețelului sunt: matricea, marariul-cainelui, moruna, romanita buna, musetel de camp, musatel, mositel, romasca.

Ca planta tămăduitoare, musetelul este eficient in tratarea si ameliorarea numeroaselor afectiuni ca de exemplu: colici (crampe si dureri abdominale), balonari, afectiuni ale organelor pelviene, dureri de dinti, enterocolita, gastrita, curatarea sangelui de toxine, gripa, raceala, febra (ceaiul de musetel provoaca transpiratie, ceea ce duce la scaderea febrei), dureri de stomac, guturai (prin inhalatii si ceaiuri), conjunctivite, tulburari menstruale, diaree, insomnii, dureri de pe urma ranilor, hemoroizi (acestia pot fi tratati si extern prin utilizarea alifiei de musetel).

Musetelul are asupra organismului uman actiune: calmanta, dezinfectanta, sudorifica, antispasmodica, antiinflamatoare, anticolica, avand in compozitie acizi organici, ulei volatil cu chamazulene, glicozid flavonic, colina. Musetelul, ca uz extern, se utilizeaza sub forma de comprese sau spalaturi pentru tratarea inflamatiilor ochilor, pentru tratarea durerilor de dinti (gargara), mancarimilor, eczemelor, supuratiilor, pentru calmarea sistemului nervos (bai cu musetel), eliminarea starii de epuizeala, precum si in cosmetica, musetelul avand efecte benefice atat asupra tenului, cat si ingrijirea parului blond.

Uleiul de musetel are efecte vindecatoare asupra reumatismului articular si al nevralgiilor. Sub forma de pulbere musetelul, se utilizeaza pentru tratarea depresiilor, nervozitatii, insomniilor, nevralgiilor, menstrelor neregulate, constipatiei si viermilor intestinali.

Tratamente naturale cu mușețel:

Ceaiul de mușețel pentru tratarea enteritelor, colicilor, balonarilor, oboselii, gastritei, nervozitatii, astmului bronsic se recomanda a se bea in fiecare zi, cate doua-trei cani. Se prepara din doua lingurite de planta, peste care se toarna o ceasca de apa clocotita.

Pulberea de musetel care trateaza pe langa afectiunile mentionate mai sus, si febra, migrenele se obtine din flori de musetel uscate. Se recomanda administrarea sub forma de capsule, la indrumarea medicului.